Inogrid®: TEFAB werkt samen met Minekus Zuidland tegen graafschade in oevers

Minekus en inogrid 4

TEFAB en Minekus demonstreerden samen een nieuwe methode om graafschade aan oevers te voorkomen tijdens twee demodagen aan Waterschap Hollandse Delta in Ridderkerk en aan Brabantse Delta in Waalwijk.

Beide Waterschappen kampen met graafschade, hoge kosten maar bovenal gevaarlijk situaties. Op een demostuk plaatste de speciaal ontworpen gaasdrukker van Minekus het Inogrid® van TEFAB onder het toeziend oog van verschillende collega’s van de Waterschappen, andere Waterschappen en Muskusrattenbeheerders.

In totaal zitten er duizenden bevers in de omgeving van de Waterschappen. Ze creëren holenstelsels waardoor nabijgelegen (asfalt- en spoor)wegen, waterkeringen en dijken risico lopen en mogelijk inzakken.

Diervriendelijke graafschadewering

Al jaren had TEFAB een graafwerend assortiment in een gegalvaniseerde en RVS variant (Tupogrid®). Dit werd tot voor kort vooral horizontaal geplaatst. Daarnaast kwamen er regelmatig vragen over uitloging en de vraag of er een levensduurverwachting van minimaal 50 jaar afgegeven kon worden. Vanuit TEFAB is daarom het Inogrid® ontwikkeld dat voorzien is van een milieuvriendelijke thermoplastische coating dat met een levensduurverwachting van zeker 50 tot wel 200 jaar, zonder meer een unieke innovatie te noemen is.

Innovatieve plaatsing

In dezelfde periode dat het Inogrid® werd ontwikkeld, was Minekus bezig met de omslachtige aanbrengmethode van antigraafmaatregelen. Het idee begon te dagen om een ​​verticale plaatsingsmethode te proberen. De werkplaatschef van Minekus, verantwoordelijk voor het onderhoud, reparatie en innovatie van machines binnen Minekus vertelt: ”Wij dachten, dit kan beter. Ik maakte een aantal schetsen, probeerde iets nieuws en het bleek inderdaad te werken. De gaasdrukkker hebben we verder uitgewerkt met een gasarm om de verticale plaatsing tot diep in de grond te realiseren. Het is een geheel in eigen beheer ontwikkeling machine.”

De GPS functie op de machine bepaalt de plaatsing nauwkeurig zodat overlap gebord is en het benut het Inogrid® optimaal. Per keer gaat een stuk raster van 2 meter breed tot 3 meter diep de grond in zonder snijverlies.

Inogrid®

Het Inogrid® van TEFAB heeft een maaswijdte (40 mm x 40 mm) en een draaddikte van 2 mm, dat bewezen goed werkt. Naast bevers is het Inogrid® bestand tegen andere gravende fauna aan de waterkant zoals muskusratten, konijnen, dassen en vossen, zonder ze te verstoren. Daarnaast is het graafwerende Inogrid® niet schadelijk voor flora en fauna.

Flinke kostenbesparing

Opereren met respect voor omgeving, (beschermde) diersoorten en landschapsinrichting is voor beide partijen niet vreemd. Daarom is het ook geen toeval dat deze samenwerking met TEFAB goed loopt.

Details zoals de snelle wijze van plaatsen, de automatische gaasinvoer en een minimale hoeveelheid restafval maken deze samenwerking uniek. Minekus verhaalt: ” Door bevers gegraven gangenstelsels veroorzaakten een incident bij Middelharnis waarbij het schade opliep tot twee ton. Deze situaties voorkomen we eenvoudig in de toekomst met onze verticale gaasdrukker en Inogrid® of Tupogrid® langs de oevers. We gebruiken minder machines én het is sneller.”

Hoewel elke situatie een uitdaging is, staat de plaatsing met deze methode garant voor blijvende kwaliteit en behoeft geen reparatiewerkzaamheden.

✔️Geschikt voor graafschadeprotectie op elke locatie
✔️Snelle en eenvoudige verticale plaatsing
✔️Veiligheid voor mens en dier staat voorop
✔️Nauwelijks restafval en onderhoud

Voor herhaling vatbaar
De korte lijnen tussen Minekus en TEFAB bevallen goed. We kunnen snel schakelen en kijken uit om samen de waterkant verder te beveiligen’. 

Projectdetails

Projectnaam:  Verticale plaatsing graafwerend grid

Opdracht aan TEFAB: Grid voor antigraafmaatregelen met lange levensduur

Materialen: Inogrid ® en Tupogrid®

Opdrachtgever: Waterschap Hollandse Delta en Waterschap Brabantse Delta

Aannemer: Minekus Zuidland BV

Heeft u een uitdaging en bent u benieuwd naar wat TEFAB en Minekus voor uw project kunnen betekenen? Wij zijn bereikbaar via +31 (0)162 455 515 en sales@tefab.nl.