Jute gronddoek toegepast bij duurzame kadeversterking in Giessenburg

Jute project (4)

Duidelijk versterkt met verstand van ondergrond

Waterschap Rivierenland beheert in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden een groot aantal waterkeringen, waaronder de boezemkade langs de Peursumsche Vliet in Giessenburg. Deze kade bleek instabiel en vormde een risico voor zowel waterveiligheid als de infrastructuur erboven, waaronder een belangrijk fietspad.

De uitdaging in dit project zat niet alleen in het versterken van de kade, maar vooral in het respecteren van de natuurlijke zettingsprocessen. Door het gecontroleerd aanbrengen van grond in lagen en deze lagen de tijd te geven om in te klinken, wordt een duurzame stabiliteit opgebouwd.

TEFAB werd vanaf het begin betrokken als kennispartner. In overleg met Waterschap Rivierenland en Aannemingsbedrijf van der Lee BV is een aanpak ontwikkeld waarin het versterken van de kade hand in hand gaat met zorgvuldige fasering, inzicht in bodemdynamiek én duurzame materiaalkeuzes. Zo leverde TEFAB niet alleen producten, maar ook advies over hoe deze toe te passen in een omgeving waarin elke laag grond zich eerst moet zetten, voordat de volgende stap gezet kan worden. Een aanpak die vraagt om technische kennis, ervaring met bodemeigenschappen en oog voor de lange termijn.

“Een veilige en duurzame oplossing waarbij TEFAB vanaf de start goed heeft meegedacht over de beste materialen. De biologische juteconstructie is een mooie stap richting milieuvriendelijk waterbeheer.”

— Nico Maat, Senior Projectleider, Waterschap Rivierenland

Uitgangspunten
✓ Versteviging van een instabiele boezemkade langs het Peursumsche Vliet
✓ Vervanging en verbreding van een verzakt fietspad
✓ Gebruik van biologisch afbreekbare, duurzame materialen
✓ Zettingsprocessen optimaal begeleiden in tijd en uitvoering

Klik op de foto in de slider hieronder om een beter beeld te krijgen van het gehele project:

Jute project (1)
Jute project (4)
Jute gronddoek toegepast bij duurzame kadeversterking in Giessenburg
Jute gronddoek toegepast bij duurzame kadeversterking in Giessenburg
Jute gronddoek toegepast bij duurzame kadeversterking in giessenburg (6)
Jute gronddoek toegepast bij duurzame kadeversterking in giessenburg (29)
Confectioneren jute 2
Jute project (2)
Jute project (3)
Jute project (5)
Jute project (6)

Onze aanpak

In samenwerking met Waterschap Rivierenland en Aannemingsbedrijf van der Lee BV dacht TEFAB actief mee over de beste fasering en ondersteuning van het kadeherstel. Door de kade in lagen op te bouwen en elke laag de kans te geven in te klinken, wordt voorkomen dat er op termijn alsnog instabiliteit optreedt.

TEFAB adviseerde in dit proces over het gebruik van een natuurlijke afdekkingslaag in de vorm van jute gronddoek. Om de boezemkade over de volledige breedte in één arbeidsgang af te kunnen dekken, zijn twee stroken van 5 meter jute geassembleerd tot één geconfectioneerde baan van 10 meter breed. Deze verbinding is tot stand gebracht met een speciaal geselecteerde, biologisch afbreekbare draad die bestand is tegen verwerking in het veld, maar volledig afbreekbaar is op termijn. Waar in soortgelijke projecten nog vaak kunststof draad wordt toegepast, is hier expliciet gekozen voor een volledig natuurlijk alternatief. Deze oplossing sluit naadloos aan op de wens om ecologische impact te minimaliseren en de uitvoerbaarheid te optimaliseren.

Leuk technisch detail: de aangebrachte bagger werd met behulp van verzwaring op het doek gedrukt, waarna deze direct is weggezogen met een cutterzuiger. Deze werkwijze maakte het mogelijk om het doek strak en gecontroleerd te positioneren, zonder schade aan de ondergrond of verstoring van de omgeving.

De samenwerking kenmerkt zich door korte lijnen, technisch inhoudelijke afstemming en een gedeelde visie op toekomstbestendig, natuur-inclusief bouwen. In een latere fase van het project wordt het fietspad volledig vernieuwd en verstevigd met een biaxiaal geogrid, geleverd door TEFAB.


Confectioneren van het jute

Geotechnische toepassingen die zijn gebruikt

Jute gronddoek
Een natuurlijk, biologisch afbreekbaar jute gronddoek dat erosie tegengaat en stabiliteit biedt tijdens de zettingsfase. In dit project toegepast in brede banen van 10 meter, aan elkaar bevestigd met een biologische draad.

Biaxiaal geogrid (latere fase)
Onder het fietspad wordt in de volgende fase wellicht een Enkagrid MAX geogrid aangebracht voor versterking van de fundatie en langdurige stabiliteit van de verharding. Deze is in ieder geval geadviseerd.

Resultaten die zijn behaald

✓ De boezemkade is op duurzame wijze versterkt
✓ Fietsveiligheid wordt hersteld met een verbreed pad
✓ Biologisch materiaal draagt bij aan circulaire gebiedsontwikkeling

Projectdetails

Projectnaam: Kadeversterking Peursumsche Vliet – Giessenburg

Opdracht aan TEFAB: Advies en levering van jute gronddoek en geogrid

Materialen: Jute gronddoek, Enkagrid MAX biaxiaal geogrid

Opdrachtgever: Waterschap Rivierenland

Aannemer & uitvoerder: Aannemingsbedrijf van der Lee BV, Bruchem

Benieuwd naar wat TEFAB voor jouw project kan betekenen? Neem contact op met onze afdeling verkoop via sales@tefab.nl of via +31 (0)162 455 515.