Primeur met op maat gemaakt geotextiel van TEFAB in de Noordwaard

Whatsapp image 2022 01 28 at 22.21.12 (1)

TEFAB leverde voor het project Noordwaard het geotextiel precies op maat van het te verharden pad. Aannemer Van der Plas Civiel B.V. bespaarde daardoor aanzienlijk op manuren en materiaalkosten. Door het ontbreken van snijafval was dit project ook nog eens bijzonder duurzaam. Van deze innovatieve materiaallevering door TEFAB wil de aannemer in de toekomst vaker profiteren.

De natuur weer zijn gang laten gaan

In het kader van Ruimte voor de Rivier is de Noordwaard in 2015 ‘teruggegeven’ aan de Nieuwe Merwede. Door deze ontpoldering kan de natuur kan weer z’n gang gaan in het oorspronkelijke doorstroomgebied. Hiermee is de Nieuwe Noordwaard toegevoegd aan het Nationaal Park De Biesbosch. Om sneller op calamiteiten in te spelen zijn er in de loop van 2020 de eerste voorbereidingen getroffen vanuit Waterschap Rivierenland.

Onderhoudspaden met halfverharding

Projectleider Willem Jan de Bruijn van aannemer Van der Plas Civiel vertelt:

Het project ‘Verbeterpunten Noordwaard’ bestond uit 3 pijlers:

  1. Onderhoudspaden op de kades verstevigen met halfverharding
  2. Op- en afritten aanbrengen om bij de kades te komen
  3. De steunbermen opnieuw aanbrengen

 

TEFAB leverde de grote hoeveelheid geotextiel voor de onderhoudspaden met een totale lengte van 13 kilometer. Het TF 40/40 doek heeft een afwijkende, mindere, tolerantie en genoeg draagkracht om te voldoen aan de eisen van het Waterschap Rivierenland. Bovendien werd het precies op de breedtemaat van het pad aangeleverd in rollen van niet 100, maar 500 meter. De aannemer ontwikkelde zelf een frame met evenaar om het afrollen en verwerken gemakkelijker te maken.

Met dit op maat gemaakte geotextiel profiteren opdrachtgever en aannemer van bespaarde manuren, kosten en afval vergeleken met doeken met een standaard afmeting. ‘Daarmee heeft TEFAB zich echt onderscheiden.’  aldus projectleider Willem Jan.

Procesmatige aanpak

Met aandacht voor de omgeving is het project ‘Verbeterpunten Noordwaard’ uitgevoerd. Door alles in fases af te werken was de overlast beperkt en bleef de rust grotendeels bewaard voor omwonenden. Bij het (half)verharden van wegen en paden bestaat het proces vrijwel altijd uit 4 stappen:

  1. De toplaag met schoon zand afgraven en afvoeren.
  2. Geotextiel inleggen
  3. Afgegraven schoon zand mengen met gecertificeerd puingranulaat (geschikt voor kades). De hergebruikte bouwstoffen geven extra stevigheid in deze halfverharding.
  4. Gemend zand terug aanbrengen en platwalsen om het pad te verstevigen.

In deze video van Waterschap Rivierenland is te zien hoe het TF 40/40 geotextiel is toegepast:


 

Fijne manier van zakendoen  

Jan Willem is lovend over het samenwerken met TEFAB. Ik doe al langer zaken met Ron van TEFAB. Het contact verloopt gewoon heel plezierig en fijn, we kunnen goed dingen afstemmen. Wij hebben zelf ook een vrij platte organisatiestructuur en dat merk ik bij TEFAB ook. Je hebt gewoon met één iemand te maken en daar stem je het concreet mee af. Die korte lijntjes werken voor ons heel plezierig en flexibel.’

Resultaat

Op de kades van de Nieuwe Noordwaard heeft de vernieuwende werkwijze van TEFAB het Waterschap Rivierenland een mooi, veilig onderhoudspad met op- en afritten opgeleverd. Voor aannemer Van der Plas betekende het besparen op materiaal, tijd en kosten. Tijdens de uitvoering is er rekening gehouden met het broedseizoen. Zo kon de flora en fauna ongestoord op gang komen en het ontpolderde gebied opnieuw innemen. Op de verstevigde paden kan er nu ook genoten worden van lange wandelingen in de nieuwe Biesbosch.

‘Het bijzondere van TEFAB is de manier waarop ze én op maat de rollen bij ons aangeleverd hebben en dat ze hebben kunnen organiseren om met een afwijkende tolerantie te werken zodat het volstaat aan de draagkracht, normaal gesproken had het niet voldaan.‘ – Willem Jan de Bruijn, projectleider Van der Plas Civiel B.V. uit Giessen

Projectdetails

Project: Verbeterpunten Noordwaard

Opdracht aan TEFAB: Onderhoudspaden verstevigen

Materialen: Op maat gemaakte geweven geotextiel rollen TF40/40

Opdrachtgever: Waterschap Rivierenland

Aannemer: Van der Plas Civiel B.V.

 

Benieuwd naar wat TEFAB voor uw project kan betekenen? Neem contact op met onze afdeling verkoop via sales@tefab.nl of via +31 (0)162 455 515.